Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Zomercursus Adem Stem en Boventonen

14 juli 2018

| €850

zomerweek frankrijk

Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij beweegt, kunnen we laten horen hoe we ons voelen. Door de trillingen in ons lijf te voelen, ontwikkelen we de resonantie van de stem. Zo ontstaan er een warme, gedragen klank, vol boventonen. Door te spelen met de klank van de stem gaan we boventonen herkennen. Eigenlijk klinken er altijd boventonen mee als je je stem laat klinken. Hiervan maken we gebruik om het boventoonzingen te ontwikkelen. Het lijkt dan net alsof je twee tonen tegelijk kunt zingen. Zingen meer mensen samen, dan versterken de stemmen elkaar en zijn de boventonen nog duidelijker. Boventonen brengen ons tot een andere manier van omgaan met klanken en woorden. Door de oefeningen en improvisaties ontdek je nieuwe klanken in je stem en ontwikkel je meer muzikale vrijheid. Zo ontstaat je eigen muziek.

duetten zingen

duetten zingen

PROGRAMMA

’s Morgens vroeg beginnen we in stilte met een adem- en klankmeditatie. In deze meditatie ervaren we adem en stem op zijn puurst. Na het ontbijt werken we met adem- en bewegings-oefeningen om ons lijf vrij te maken. Zo kom je tot rust en krijg je weer nieuwe energie. De stem komt makkelijker tot klinken. De middagen zijn vrij. Er is genoeg te doen: in de directe omgeving kun je wandelen, je kunt Cluny bezoeken of wijn gaan proeven in een cave. Op het domein zelf kun je lekker luieren op de veranda of onder de bomen. Na het avondeten zingen we klankgedichten, improvisaties en melodieën met begeleiding van de tanpoera. In deze week kun je de tijd nemen voor jezelf en even afstand nemen van je dagelijkse leven.

duet bij tanpoera

duet bij tanpoera

BEGINNERS, GEVORDERDEN EN STUDENTEN

Het programma is zowel geschikt voor beginners als gevorderden; iedereen krijgt de aandacht die hij nodig heeft; beginners om vertrouwd te raken met hun stem, gevorderden om hun ervaring te verdiepen. Doordat we vroeg beginnen, is er zowel veel les als veel vrije tijd; per dag werken we bijna 6 uur en in de hele cursus ongeveer 40 uur! Daardoor is de zomerweek voor beginners een intensieve kennismaking met ‘adem, stem en boventonen’. Voor studenten van de opleiding is het een kans zich een week lang onder te dompelen in ‘adem, stem en boventonen’ terwijl zij anders nooit langer dan één dag lessen volgen.
Sinds enkele jaren zijn de zomerweken internationaal. Deelnemers aan de cursus zullen vooral Nederlands- en Franstalig zijn. Borg zal lesgeven in Nederlands, Frans en eventueel Engels of Duits.

zingen bij tanpoera

zingen bij tanpoera

LOCATIE

Maison de Papotte

Maison de Papotte

De zomerweek wordt gegeven in Bligny-sur-Ouche, in de buurt van Beaune. Het verblijf heet ‘Masion de Papotte;  en vormt een gedeelte van ‘Moulin de Papotte’, een voormalige watermolen. We zullen kerken in de omgeving bezoeken om er te zingen. Mogelijk bezoeken we ook de kathedraal van Autun. Bovendien is het een streek met beroemde, heerlijke hoogstaande witte wijnen, zoals de Pouilly Fumé, de Chablis en de Sancerre.

 

Borg Diem Groeneveld

Borg Diem Groeneveld

DOCENT

Borg Diem Groeneveld is boventoonzanger en stemtherapeut. Hij studeerde vanaf 1985 boventoonzang en improvisatie bij Michael Vetter. Hij verdiepte zich in de ‘ervaarbare adem’ van Ilse Middendorf bij Franz-Peter Menge en Maria Höller. Ook volgde hij een opleiding in de eutonie van Gerda Alexander.
Hij publiceerde hij ‘Stem en Boventonen’, een werkboek voor de stem. Ook maakte hij drie cd’s met (boventoon)improvisaties. Hij geeft jaartrainingen  en geeft regelmatig gastlessen aan hogescholen in Nederland.

Impressies van zomerweek 2017

 

PRAKTISCHE GEGEVENS

Data zaterdag 14 juli tot en met zaterdag 21 juli 2018
Tijden start zondag met diner, slot zondag met ontbijt
aankomst vanaf 17 uur, vertrek tot 12 uur
Cursuskosten
en
Verblijfskosten
€ 425 (± 42 lesuren)
€ 425 inclusief maaltijden en overnachtingen in tweepersoons kamers met eigen sanitair
totaal € 850
Kortingen opgave voor 1 maart 2017 € 50 per persoon
Toeslagen Eénpersoonskamer €100
Opgave via opgaveformulier en door het overmaken van € 95 of telefonisch 072-5095520.
Betaling Bij inschrijving betaal je € 95. Het resterende bedrag betaal je voor 1 juli; bij opgave na 1 juli betaal je het gehele bedrag in één keer.
Annulering Annuleringskosten bedragen € 95 tot 1 juni, van 1 juni – 1 juli € 250, daarna is geen restitutie meer mogelijk van het cursusgeld.
Bij uw eigen verzekeringsmaatschappij kunt u de annuleringskosten verzekeren.
Overmaken ING 4716967 van Stembalans in GROET
IBAN: NL36INGB0004716967
BIC: INGBNL2A
Schrijf je hier in

REIS EN ROUTE

Begin juli ontvangen de deelnemers een schriftelijke bevestiging van deelname met een routebeschrijving en een deelnemerslijst. Je kunt dan met andere deelnemers contact opnemen om samen te reizen per auto of per TGV via Parijs naar Macon – Loché. Aan het ophalen zijn kosten verbonden. Aanbevolen wordt de trein te reserveren die ’s zondags rond 16.00 uur in arriveert in Macon-Loché.
Pas op! Hoe langer je wacht met reserveren, des te duurder wordt het treinkaartje!

Gourdon

wandeling naar Gourdon

Details

Begin:
14 juli | 17:00
Einde:
21 juli | 10:00
Kosten:
€850
Categorie:
Event Tags:
, ,

Locatie

Maison de Papotte
Rue du moulin Papotte
Bligny-sur-Ouche, 21360 Frankrijk
+ Google Maps
Schrijf je hier in